Een volledige zolderruimte verbouwen & renoveren vraagt een goede planning. Werk volgens een stappenplan om alles tot een mooi einde te kunnen brengen. Onderstaand kan je “zolderrenovatie stappenplan” vinden die je zeker en vast inzicht zal geven van de to-do’s tijdens een totale zolderrenovatie.
1. Inspiratie opdoen
Geen leuke en praktische zolderruimtes zonder benodigde inspiratie. Er zijn een aantal bronnen beschikbaar om eindeloos door te surfen en lezen. Denk maar aan de bib waar er doe-het-zelf magazines liggen, of raadpleeg gewoon het internet. Het staat boordevol foto’s. Je kan er blogs van verbouwers raadplegen, of je kan de bedrijfssite bekijken van aannemers van zolderrenovaties uit je buurt. Anderzijds kan je tal van inspiratie putten uit sociale media sites zoals Pinterest. Wij hebben alvast een aantal zolderrenovatie ideeën verzameld om jou alvast te inspireren.
2. Lijstje maken
Maak een lijstje en schrijf op welke zolderkamers je wenst te bouwen. Heb je nood aan een extra slaapkamer op zolder, wens je een bureauruimte op zolder of badkamer op zolder te maken? Of liever een fitnessruimte of hobbyruimte? Hou ook rekening met de toekomst. Komen er nog kinderen? Zal je er nog lang blijven wonen? Is het de investering waard?
Lijst het aantal kamers op, zo weet je wat er op het zolderplan dient te staan. Bekijk ook de kamers individueel. Hoeveel bedden dienen er op de kamer(s) te staan, opteer je voor een inloopdouche of niet, maak je een gang op zolder of bereik je de kamer(s) via een nachthal, wens je een inloopdressing of een afzonderlijke dressing…
3. Budget & haalbaarheid
Over het algemeen kan gezegd worden: hoe meer kamers hoe duurder. Wees realistisch en hou rekening met jouw beschikbare budget. De zolder renoveren en inrichten is een vrij dure onderneming. Hou rekening met de zolderrenovatie prijzen. Niet alleen voor het benodigd materiaal maar ook om de werkuren van de vakman te kunnen betalen. Wie iets of wat handig is kan zeer veel zelf doen, maar het is een tijdrovende onderneming die lang kan aanslepen en tot grote frustraties kan leiden. Bovendien kan het voor een leek gevaarlijk werk zijn, zeker bij een totale zolderrenovatie. Je werkt immers op grote hoogte.
Een zolderrenovatie kan je in verschillende fases doorvoeren, niet alles dient direct afgewerkt te worden. Wie krap bij kas zit kan eventueel een renovatiekrediet aanvragen. Dit geeft jou de nodige zuurstof om alles te realiseren.
4. Zolderplan maken
Als je volgens jouw wensen een zolderplan maakt, hou dan zeker rekening met deze zaken:
- wat is de positie van de bestaande trap;
- wat is de plaats van schouwen en dakdoorvoeren;
- wat is de hellingsgraad van het dak;
- waar is de toegang voor gas, water en elektriciteit
- hoeveel beschikbare plaats is er op zolder;
- welke zijn bestaande steunmuren;
- waar kan je makkelijk afvoeren plaatsen;
- richting ligging van de vloerbalken en onderliggende muren;
- wat is de beschikbare hoogte;
- plaats bij voorkeur een badkamer boven een bestaande badkamer;
- zijn er reeds dakvensters of dakkapellen aanwezig?
- moet er een technische ruimte aanwezig zijn?
- worden er nog zonnepanelen geplaatst?
- is er toegang tot een plat dak?
- is er een vluchtweg in geval van brand?
- …
Tip: indien je structurele aanpassingen ( m.b.t. draagconstructie ) op zolder wenst uit te voeren is de bijstand van een architect verplicht.
5. Zoldertrap plaatsen
Geen zolderrenovatie zonder een goede en veilige toegang tot de zolder. Controleer de staat van de zoldertrap of deze nog geschikt is. Je kan een versleten zoldertrap verstevigen of vervangen door een tijdelijke zoldertrap. Wens je de zoldertrap te verplaatsen, maak dan eerst een zoldergat volgens jouw zolderplan. Je kan uiteraard al overgaan tot de plaatsing van een definitieve zoldertrap, maar bescherm deze tijdens de werken goed !
6. Zoldervloer inspecteren
Vooraleer je de zolder betreed, controleer je de staat van de zoldervloer. Heb je te maken met een houten zoldervloer, controleer de staat van de draagbalken en de houten planken. Kan je de zolder niet betreden, plaats dan eerst OSB-platen. Vergeet niet de zoldervloer te isoleren indien nodig.
7. Dak inspecteren
Vooraleer je overgaat tot het renoveren van de zolder, dien je een grondige dakinspectie uit te voeren. Je wenst geen lekkages met waterschade tot gevolg. Je kan enkel nieuwe zolderkamers bouwen als de bovenliggende constructie tip-top in orde staat. Is dit niet het geval, dan dien je een dakrenovatie te laten uitvoeren.
Dakbedekking controleren
Hierbij doe je een grondige checkup van de staat van de dakbedekking of deze nog in goede staat is. Controleer alsook de staat van het onderdak, de tengellatten en pannenlatten.
Dakdoorvoeren checken
Vervolgens controleer je de dakdoorvoeren en hun aansluiting met het dak, denk maar aan dakramen, dakkapel, schouwen, verluchtingskanalen… Controleer zeer goed de staat van de waterkering die gebruikt wordt bij het dakvenster, of loodloket, voetlood, loodslabben… kilgoten enz… Controleer ook goed de staat van de schouw. Indien nodig dien je een schouwrenovatie door te voeren. Controleer ook of de dakbedekking, wachtgevels of bepaalde schoorsteenkanalen asbest bevatten. Is het asbest verweerd, dan dien je dit te laten vervangen.
Constructiehout
Controleer de staat van het constructiehout en draagbalken die gebruikt worden voor de opbouw van het dak. Enkel een dak in goede staat komt in aanmerking voor een zolderrenovatie. Controleer alle houten kepers, gordingen, spantbenen, muurplaat… op vochtproblemen, schimmels, houtrot en houtworm.
Dakkapel en dakvensters
Controleer de staat van de bestaande dakvensters en dakkapel. Controleer het schrijnwerk en de beglazing, het hang en sluitwerk, de goten en de gevelbekleding van de dakkapel.
Dakgoten
Controleer de staat van de goten. Zijn er lekkages aanwezig? Dient de bekleding van bakgoten vervangen te worden? Indien je op zolder last hebt van schimmels, kan dit wijzen op vochtproblemen.
8. Bestaande zolder slopen
Vooraleer je kan overgaan tot het slopen van de zolder, dienen zeker eerst alle spullen van de zolder gehaald zijn. De zolder ontruimen kan je zelf doen of je vraagt hulp aan een opruimbedrijf. Je kan jouw waardevolle spullen eventueel een opslaan in een tijdelijke opslagruimte. Vervolgens kun je overgaan tot het slopen van bestaande zolderwanden, ongebruikte schouwmantels, verouderde elektriciteit slopen, oude vloerbekleding…
9. Dakisolatie plaatsen
Aangezien je op zolder bewoonbare kamers gaat maken, dien je voldoende dakisolatie te plaatsen. Wie een dak isoleert, voorkomt koudebruggen en warmteverlies. Dit bespaart een hoop energie en geld.
10. Zolderwanden & plafonds plaatsen
Vervolgens worden de zolderwanden en deuropeningen geplaatst volgens het zolderplan. De meeste geplaatste wanden zijn valse zolderwanden. Deze zijn heel licht en makkelijk op maat te maken en makkelijk te plaatsen. Denk maar aan gyproc scheidingswanden en gyproc voorzetwanden. Ook het plafond en de schuine daken worden afgewerkt met gyproc. Vervolgens worden alle technische voorzieningen zoals waterleidingen, elektriciteitskabels doorheen de wanden en op de zoldervloer geplaatst.
11. Nutsvoorzieningen aanleggen / renoveren
Geen verlichting of stroom op zolder zonder elektriciteit. Controleer samen met een elektricien of je elektriciteit renoveren op zolder een optie is of je volledig nieuwe elektriciteit dient te plaatsen. Denk hierbij aan de plaatsing van stopcontacten voor elektrische toestellen, elektrische verwarming, airco, lichtpunten… maar ook voor kabels voor TV, internettoegang, domotica, parlofonie… Maak een studie met je elektricien wat het totaal vermogen van de totale elektrische installatie dient te zijn. Het kan zijn dat je je zekeringkast dient te verzwaren of te vervangen.
Wens je een badkamer op zolder, voorzie dan ook de benodigde sanitaire installatie op zolder zoals waterleidingen, afvoeren, verwarming en verluchting.
12. Zolder afwerken
Eens de wanden er staan zal men overgaan tot de afwerking van de zolder. Denk hier bij aan de:
- plaatsing vloerafwerking;
- afwerking zolderwanden & uitwerken dakkapel / veluxramen;
- plaatsing badkamermeubelen;
- plaatsing van domotica, lichtpunten en stopcontacten;
- plaatsing radiatoren, airco, warmtepomp;
- plaatsing maatkasten en dressing;
- plaatsing zoldertrap;
- …
13. Zonder inrichten
Ten slotte ga je voor de inrichting en decoratie van de zolderkamers. Denk hier vooral aan de plaatsing van:
- verluchting;
- schilderwerken;
- plaatsen van plinten;
- plaatsing van zonwering;
- behangwerken;
- plaatsen van meubelen;
- gordijnen op maat, kussens op maat;
- losliggend tapijt;
- …