Wie natuurlijk licht op zolder wenst, kan een dakkapel plaatsen. Welke soorten bestaan er, wat zijn de voor- en nadelen tijdens een zolderrenovatie?
Voordeel dakkapel
Om daglicht binnen te laten, verse lucht te laten circuleren en een uitzicht naar buiten te garanderen, is de plaatsing van de dakkapel een goede oplossing tijdens jouw zolderrenovatie. Als alternatief kan je ook kiezen voor de plaatsing van een dakraam.
Het voordeel van de dakkapel is de plaats die je wint onder het dak van de zolder. Je kan als het ware rechtstaan onder het schuin dakvlak, wat bij een dakraam niet het geval is. Ook de afmetingen van de dakkapel zijn een stuk groter dan bij het dakvenster. Je kan opteren voor een één lange dakkapel of voor verschillende.
Nadeel dakkapel
Het nadeel is dan weer de kostprijs om een dakkapel op zolder te plaatsen.
De kostprijs voor het plaatsen ligt tot wel 2 à 3 keer duurder dan voor de plaatsing en afwerking van een dakvlakvenster. Je dient immers timmerwerken uit te voeren, de dakisolatie te voorzien, een plat dak in EPDM of roofing te voorzien, plaatsing van goten en afvoeren, dakbedekking, kilgoten, plaatsing van de bekleding, schrijnwerk enz…
Ook het onderhoud er van mag je niet onderschatten. Je hebt te maken met een plat dak dat kan lekken, een dakgoot die kan verstoppen en het vuil worden van schrijnwerk en muurbekleding.
Vorm
Je kan opteren voor de plaatsing van een dakkapel in meerdere vormen, denk maar aan een dakkapel met platdak, dakkapel met schilddak, dakkapel met zadeldak dakkapel met hellende dak, dakkapel met verhoogde nok enz…
Kies steeds een vorm die past bij de stijl van de woning. Bij moderne woningen kies je een moderne dakkapel, bij rustieke woningen kies je beter een klassiek model.
Schrijnwerk
Ramen & zonwering dakkapel
Afhankelijk van het type dakkapel ( liggend, staand ) en de functie van de zolderkamer kan je zelf kiezen hoe groot het vensterraam dient te zijn. De dakkapel wordt ingevuld met ramen in pvc, hout of aluminium. Wens je veel licht op zolder, opteer dan voor de plaatsing van verschillende dakkapellen. Opteer ook altijd voor super-isolerende beglazing om warmteverliezen tegen te gaan. Je kan het raam voorzien met de benodigde zonwering of je kiest voor de plaatsing van rolluiken.
Bekleding dakkapel
De dakkapel wordt meestal aan de zijkanten bekleedt. Hier kan je kiezen uit een aantal materialen die geschikt zijn, denk maar aan hout, zink, kunststof, trespa, riet… enz… Je kiest het best een onderhoudsvriendelijk materiaal. Hout kan je ook eventueel schilderen.
Traditioneel vs préfab dakkapel
Hier kan je kiezen uit 2 types. Een dakkapel traditioneel geplaatst met alle bijhorende daktimmerwerken en de plaatsing van de préfab dakkapel. Het grote voordeel van de kant-en-klare dakkapel is de tijdswinst, budget en oneindig grote afwerkingsmogelijkheden.
Bestaande dakkapel renoveren
Tijdens de zolderrenovatie doe je altijd eerst een dakinspectie. Als blijkt dat de staat van de bestaande kapel niet ok is, je hebt te kampen met vochtproblemen, houtrot, ongedierte, lekkages… dan kan je opteren om de dakkapel te ( laten ) renoveren. Vraag goed de bijhorende kosten na vooraleer je de werken laat uitvoeren. Zijn de kosten te hoog, dan je de dakkapel slopen en ze eventueel vervangen door een Veluxraam.
Prijs dakkapel
De prijzen om een dakkapel te laten plaatsen door een schrijnwerker of dakwerker zijn zo afhankelijk van de grootte van de dakkapel en de uitvoering ervan. Wij raden aan om een aantal dakkapel offertes aan te vragen.