Een zolder renoveren zonder de benodigde dakisolatie te plaatsen is not done. Wie zelfs na 2020 zijn of haar dak niet isoleert, krijgt strafpunten van de overheid “dankzij” de dakisolatienorm.
Dakinspectie
Vooraleer je start met de werken op zolder, dien je dus na te gaan of jouw bestaand dak al dan niet geïsoleerd is. Je kan er zeker van zijn dat er tussen spanten of kepers geen isolatiemateriaal aanwezig is als je het onderdak of de dakbedekking kan zien.
Als het tijdens winterperiode ijskoud op zolder is en er sneeuw op je dak blijft liggen, het smelt niet weg zoals het bij je buren, dan mag je er zeker van zijn dat jouw zolderdak niet geïsoleerd is. Controleer ook zeker de staat van het constructiehout op vochtproblemen, ongedierte, schimmels, houtworm enz…
Ben je niet zeker? Vraag dan raad aan een specialist om een dakdiagnose te laten uitvoeren.
Hoe en welke dakisolatie je kan gebruiken, is afhankelijk van de opbouw en staat van jouw dak. Je kan het dak immers langs binnen of langs buiten isoleren.
Spantendak isoleren
De meest voorkomende vorm van isoleren van daken is het plaatsen van dakisolatie tussen de spantbenen. Meestal is dit mogelijk bij recentere woningen waarbij geen gebruik gemaakt werd van kepers en gordingen. Doordat de kepers op zichzelf voldoende hoog zijn, kan je makkelijk de dakisolatie tussen de kepers plaatsen ( rollen of klemmen). Bij dit soort dakconstructie wordt meestal gebruik gemaakt van thermische isolatie zoals rotswol en glaswol op rol of in half-harde isolatieplaten.
Gordingendak isoleren
Oude daken zijn meestal opgebouwd uit kepers en gordingen. Tussen de gordingen kan dakisolatie geplaatst worden. Daar de gordingen meestal niet hoog genoeg zijn, volstaat de hoogte niet om voldoende te isoleren. Om dit op te lossen, wordt er bovenop de isolatie ( Rotswol, EPS, PIR, XPS… ) tussen de gordingen een extra isolatielaag geplaatst.
Een andere mogelijkheid is te werken met verstelbare opzetstukken. Deze stukken worden tegen de kepers geplaatst waarachter de dakisolatie zich bevindt.
Sarkingdak
Een dak dat langs buiten geïsoleerd is noemt men ook wel een “Sarkingdak”. Een Sarkingdak wordt vooral geplaatst als je binnenin de zolder geen ruimte wenst te verliezen, indien je binnenin de bestaande afwerking niet wenst af te breken en voornamelijk als je de dakbedekking ( pannen, leien… ) dient te vervangen. Het type isolatiemateriaal zijn stijve isolatieplaten ( EPS, PIR, XPS… ) waartegen de dakafwerking wordt geplaatst.
Als het constructiehout van de oude zolder niet meer voldoet, kan je het dak slopen en opteren voor de plaatsing van zelfdragende isolatieplaten. Het is een alles-in-1-dakelement waardoor jouw nieuw dak in een mum van tijd geplaatst wordt.
Afwerking
Als je een zolderdak laat isoleren, dien je ook de binnenafwerking te voorzien. Hier kan je opteren voor bijvoorbeeld Gyprocplaten. De Gyprocplaten worden tegen een raamwerk ( metal-stud ) geplaatst waarachter dakisolatie zich bevindt. Maar je kan ook opteren voor de plaatsing van stijve isolatieplaten dewelke direct afgewerkt zijn met gipskarton. Dergelijke platen worden ook als muurisolatie op niet-geïsoleerde zolders gebruikt. Het nadeel is dat je hier wel veel plaats verliest. Het voordeel is dat je isoleert én afwerkt tegelijkertijd.
Tip: vergeet nooit de plaatsing van het dampscherm. Dit bevindt zich altijd langs de warmste zijde van het dak.
Moeilijk bereikbare plaatsen
Om bestaande zolders van na-isolatie te voorzien kan je opteren voor de plaatsing van inblaaswol of gespoten dakisolatie zoals PUR.
Prijs dak isoleren
Vergelijk de prijzen voor jouw dak via onderstaand formulier.